Postin TES ei sido mainosjakajia


Helsingin Käräjäoikeuden päätös vapautti Helsingin Jakelu-Expert Oy:n kanteessa, jossa vaadittiin yhtiötä noudattamaan postin työehtosopimusta myös osoitteettomassa suorajakelussa. Kiista liittyi pitkäaikaiseen erimielisyyteen siitä, voiko Itellan työntekijöitä edustava Posti- ja Logistiikka-alan Unionin PAU:n ja Palvelutyönantajien keskusliiton keskenään solmima työehtosopimus sitoa täysin toisella toimialalla toimivia yrityksiä alan oman työehtosopimuksen sijasta.

Tämän päiväinen käräjäoikeuden päätös oli odotettu ja tietenkin tervetullut. Erillisjakelun toimialalla noudatetaan SKE:n ja mainosjakajia edustavan Suomen Mainosjakajien Etujärjestö ry:n välistä, 2009 solmittua työehtosopimusta. Noin 10.000 osa-aikaisen jakajan työpaikat olivat uhattuina, ja oli olemassa todellinen vaara siitä, että Itella saa suorajakelussa täydellisen monopolin. Nyt olemme turvanneet paitsi työpaikat, myös sen, että suomalaisilla kaupunkilehdillä, mainostajilla ja viranomaistiedottajilla on edelleen olemassa vaihtoehtoinen suorajakelupalveluiden tuottaja.

Sopijaosapuolet, PAU ja Palta eivät edusta erillisjakelun toimialaa ja samaan aikaan Itella myy osoitteetonta jakelua osana postinjakelua, hinnalla, joka on merkittävästi alhaisempi, kuin jo pelkkä jakajalle maksettava palkkiotaso, sopimuksessa jota pitäisi Itellan kilpailijoiden noudattaa erillisjakelussa.


Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys ry

Erkki From

erkki.from(@)suoramainonta.fi